top of page

מה בשמיים
תחזית חודשית של אירועים אסטרונומיים

תצפית כוכבים אסטרונומית במדבר לקהל הרחב - לפרטים והרשמה

קורס אסטרונומיה תצפיתית למבוגרים - למועד הקרוב והרשמה

שמי דצמבר 2024

החודש במבט על

החודש החורף האסטרונומי מתחיל רשמית עם יום היפוך החורף!

ארבעת כוכבי הלכת הבהירים מופיעים החודש בשמי הערב, אבל שניים מהם בולטים במיוחד – נוגה במערב וצדק במזרח.

החודש צדק מגיע לניגוד, וזה אומר שהוא יהיה הכי בהיר וגדול ביחס לכל השנה! בעלי טלסקופים שימו לב – התחזית שלנו לצדק כוללת גם ליקויי חמה על צדק – אל תפספסו!

מטר המטאורים הג'מינידים יגיע החודש לשיא, אבל הירח המלא יפריע לנו לראות אותו כמו שצריך.

כוכבי הלכת הנראים בעין

Venus-real_color.jpg

כוכב הלכת נוגה

1280px-Saturn_during_Equinox.jpg

כוכב הלכת שבתאי

800px-Jupiter_and_its_shrunken_Great_Red_Spot.jpg

כוכב הלכת צדק

800px-OSIRIS_Mars_true_color.jpg

כוכב הלכת מאדים

Mercury_in_color_-_Prockter07-edit1.jpg

כוכב הלכת חמה

כוכבי הלכת המופיעים בשעות הערב

נוגה

נוגה מופיעה עכשיו במלוא יופיה בשמי הערב שלנו. עקבו אחריה בכל ערב ותראו איך היא מופיעה גבוה יותר בשמיים, ורחוק יותר מהשמש. לשיא המרחק הזוויתי המקסימלי שלה מהשמש היא תגיעה בתחילת החודש הבא, אז יש למה לחכות! דרך הטלסקופ, היא נראית כמו חצי עיגול שמנמן, כי השמש מאירה אותה עכשיו מהצד. ב-4 בדצמבר, הירח הדקיק יופיע מתחת לנוגה, ולמחרת יופיע משמאלה.

שבתאי

גם החודש שבתאי נראה בשעות הערב הנוחות בכיוון דרום אחרי השקיעה. בעין הוא נראה כמו כוכב קצת יותר בהיר מהכוכבים הרגילים, אבל מי שיכוון אליו טלסקופ יגלה את הטבעת המיוחדת שלו, שתלך ותיראה דקה יותר ויותר במהלך החודשים הקרובים. ב-8 בדצמבר הירח החצוי יבקר ליד שבתאי.

צדק

זה החודש של צדק כי הוא מגיע לניגוד – ב-7 בדצמבר! ב"ניגוד", כדור הארץ נמצא בין השמש לבין צדק, ולכן צדק יראה הכי גדול ובהיר השנה, ויזרח מיד עם שקיעת השמש. גם החודש צדק ימשיך לנוע מערבה בתחומי קבוצת הכוכבים שור, עד סיום הנסיגה שלו בפברואר. ב-14 בדצמבר הירח המלא יבקר ליד צדק.
בעין הוא נראה כמו כוכב מאוד בהיר שאינו מנצנץ, ואם תצפו בו בהגדלה קטנה (בעזרת משקפת או מצלמה עם הרבה זום) תוכלו לגלות לידו את ארבעת הירחים הגדולים שלו: איו, אירופה, גנימד וקליסטו. בעזרת הגדלה יותר חזקה (טלסקופ בינוני) תוכלו לראות על צדק עצמו את רצועות העננים הצבעוניות שלו, ובעזרת טלסקופ יותר גדול ניתן יהיה להבחין גם ב"כתם האדום הגדול" – הסערה הענקית שמתחוללת על צדק כבר כמה מאות שנים לפחות.
תופעה נוספת שניתן לראות בעזרת טלסקופ בינוני-גדול היא ליקויי חמה על צדק – כשהירחים הגדולים שלו עוברים בינו לבין השמש, הם מטילים עליו את צילם, ואנחנו יכולים לראות את זה כנקודה שחורה קטנטנה שמטיילת לרוחב כוכב הלכת. מה שמעניין במיוחד החודש, זה שנוכל לראות בבירור שלפני הניגוד של צדק הצל יופיע מימין לירח שמטיל אותו, ואחרי הניגוד הוא יהיה משמאל. הירח איו יטיל את צילו על צדק בשמי הערב (לפני חצות) ב-3, 5, 12, 19, 26, ו-28 בדצמבר, ובשמי הבוקר (אחרי חצות) ב-2, 11, ו-18 בדצמבר. הירח אירופה יטיל את צילו בשמי הערב ב-2, 9, 16, ו-23 בדצמבר, ובשמי הבוקר ב-31 בדצמבר. הירח הגדול ביותר של צדק – גנימד – יטיל את צילו הגדול ב-1 בדצמבר בערב, וב-9 בדצמבר אחרי חצות.

מאדים

מאדים יראה החודש בשמי הערב, בתחומי קבוצת סרטן. בתחילת החודש הוא יתקרב לצביר הכוורת, ואז יתחיל בנסיגה שלו וינוע מערבה. בחודש הקרוב נוכל לראות איך הוא מתבהר עוד ועוד בכל לילה ומתבלט בצבעו הכתום, לקראת הניגוד שלו בחודש הבא. בסוף החודש הזה, הבהירות של מאדים כבר תגיע למינוס 1.2. ב-17 בדצמבר הירח יראה יחסית קרוב למאדים, ויתקרב אליו עוד ועוד לאורך הלילה (גם למחרת הם יראו קרובים, בתחילת הלילה).

כוכבי הלכת המופיעים בשעות הבוקר

חמה

אחרי שיתקבץ ביחד עם השמש ב-5 בדצמבר, חמה ישוב לשמי הבוקר שלנו לקראת אמצע החודש. ב-25 בדצמבר הוא יגיע לשיא המרחק הזוויתי שלו מהשמש (אלונגציה מערבית מירבית), ואז יחזור להתקרב לכיוון השמש. ב-28 וב-29 בדצמבר חמה יצור משולש יפה ביחד עם הירח הדקיק והכוכב הבהיר אנטארס מקבוצת עקרב.

מטרות מטאורים

ב-14 בדצמבר מגיע לשיאו מטר מטאורים ג'מינידים (Geminids), הפעיל בין 4 ל-17 בדצמבר. מטר זה מפיק בשיאו מעל 120 מטאורים לשעה ונחשב למטר החזק והאמין ביותר בשנה. מקורו של המטר הזה, בניגוד למטרות מטאורים אחרים שמקורם בשביטים, הוא בשובל שהשאיר אחריו אסטרואיד 3200 פא'תון (Phaethon). הוא מקיף את השמש כל שנה וחצי לערך, לכן כל שנה וחצי הוא מחדש את האבק במסלול שלו שוב ושוב, וכשכדור הארץ חוצה את מסלול האבק הזה, חלקיקי אבק נכנסים לאטמוספירה שלנו וגורמים לתופעת מטר המטאורים.

בגלל הפרספקטיבה, נראה לנו שמטאורים במטרות מטאורים שונים נובעים מנקודה אחת בשמיים. נקודה זו נקראת רדיאנט. הרדיאנט של הג'מינידים נמצא בקבוצת הכוכבים תאומים (Gemini) ומכאן שמו של המטר. כלומר, אם תצפו במטר זה במשך כמה שעות, תוכלו להבחין שהמטאורים נראים כאילו הם יוצאים מקבוצת הכוכבים הזו. מהירותם 35 ק"מ לשנייה, ואם חשבתם שזה מהר, אז דווקא לא! אלה מטאורים יחסית "איטיים" וזה מה שכיף בהם, כי יש יותר סיכוי לא לפספס.

השנה, לצערנו הירח יפריע מאוד לצפות במטר – בזמן השיא הירח יהיה 96% מלא, ולכן סביר להניח שאת רוב המטאורים לא נוכל לראות בגלל אורו החזק.

תחנת החלל הבינלאומית

מעברי לוויינים בהירים

את כדור הארץ מקיפים לוויינים רבים, ולפעמים ניתן לראות אותם בשמיים כשהם חולפים מעלינו. מה שמאפשר לראות אותם זה צירוף של שני דברים: האחד – אור השמש שמאיר אותם, והשני – שעה שבה השמיים שלנו חשוכים מספיק, אחרת אין מספיק ניגודיות בין בהירות הלוויין לבהירות ה"רקע" שמאחוריו. לכן, ניתן לראות לוויינים רק כשהם עוברים מעלינו בשעות הערב המוקדמות ובשעות הבוקר, לפני זריחת השמש. שני הלוויינים הכי בהירים שניתן לראות בעין בקלות הם שתי תחנות החלל: הבינלאומית – שהיא ענקית ומאויישת ברציפות מאז שנת 2000, והסינית – שהיא קטנה יותר וחדשה יותר, אבל עדיין בהירה למדיי.


תחנת חלל במעבר "טוב" נראית בעין כמו נקודת אור מאוד בהירה בשמיים – כמו כוכב בהיר שזז ולא מנצנץ. היא חוצה את השמיים מקצה לקצה תוך כמה דקות בודדות, ולפעמים נעלמת כשהיא נכנסת לתוך הצל של כדור הארץ (במעברי ערב), או מופיעה כשהיא יוצאת ממנו (במעברי בוקר). ככל שהמעבר יותר מעלינו, כך התחנה נראית בהירה יותר בשיא המעבר. ניתן לנסות לצפות בה בעזרת הגדלה – של משקפת, טלסקופ, או מצלמה – אבל זה מאוד מאתגר, כי היא זזה כל הזמן וקשה מאוד לעקוב אחריה, במיוחד ככל שההגדלה גבוהה יותר.


קיימים ברשת כלים רבים (אתרים ואפליקציות) שמציעים תחזיות למעברי לוויינים בהירים, ובראשם – האתר הותיק Heavens Above. ניתן להעריך בדיוק רב מתי יהיו מעברים של לוויינים, איזה מסלול הם יעשו בשמיים, ואפילו מה תהיה הבהירות שלהם – אבל, קשה לעשות זאת יותר משבוע מראש, כי מסלולי הלוויינים עצמם משתנים מעט כל הזמן וזה משפיע ישירות על כל שלושת הדברים האלה. לכן, בפרק זה נציין טווחי תאריכים שבהם צפויות תחנות החלל לחלוף מעלינו במעברים בהירים שכדאי לתפוס (בהתאם לתחזיות בסוף החודש הקודם), ולקראת המעברים עצמם נשתדל לפרסם תחזית יותר מדויקת עם פירוט שיעזור לכם לדעת בדיוק למה לצפות ומתי.

מעברי ערב

תחנת החלל הבינלאומית צפויה לחלוף מעלינו במעברי ערב בהירים בין התאריכים 1-6 בדצמבר.
תחנת החלל הסינית צפויה לחלוף מעלינו במעברי ערב בהירים בין התאריכים 29-31 בדצמבר.

מעברי בוקר

תחנת החלל הבינלאומית צפויה לחלוף מעלינו במעברי בוקר בהירים בין התאריכים 12-17 בדצמבר.
תחנת החלל הסינית צפויה לחלוף מעלינו במעברי בוקר בהירים בין התאריכים 5-7, 14-19 ו-27-30 בדצמבר.

אירועים שמיימיים נבחרים בחודש דצמבר 2024

1/12 🌑 מולד הירח
4/12 סהר הירח הדקיק ליד כוכב הלכת נוגה עם הפרדה של 5 מעלות (שמי הערב)
7/12 צדק בניגוד (opposition). בהירותו 2.81-, מרחקו 611 מיליון ק"מ מכדור הארץ 
8/12 🌓 ירח ברבע ראשון, 3 מעלות ליד כוכב הלכת שבתאי
13/12 ירח ליד צביר הכוכבים הפליאדות, והתכסות של חלק מכוכבי הצביר בירח
14/12 ירח כמעט מלא 5 מעלות מכוכב הלכת צדק (שמי הערב)
15/12 🌕 מילוא הירח
17/12 ירח ליד כוכב הלכת מאדים (שמי הערב, יתקרבו לאורך הלילה)
19/12 הירח ליד רגולוס, אלפא (α) בקבוצת אריה (שמי הערב, יתקרבו לקראת הבוקר)
21/12 יום היפוך החורף. השמש בנקודה הדרומית ביותר בשמיים. תחילה רשמית של חורף אסטרונומי.
23/12
🌗 ירח ברבע אחרון
25/12 סהר הירח ליד ספיקה, אלפא (α) בקבוצת בתולה (שמי הבוקר)
31/12 🌑 מולד הירח ("ירח שחור" – מולד ירח שני בחודש קלנדרי)
 


מקורות:
כוכבי לכת הנראים בעונה, תנועת הירח: https://stellarium.org
מופעי ירח ואירועים מיוחדים: https://www.timeanddate.com
מעברי לוויינים: https://heavens-above.com
מטרות מטאורים: https://www.imo.net

נכתב ע"י אלה שרתיאל

bottom of page