top of page

מה בשמיים
תחזית חודשית של אירועים אסטרונומיים

תצפית כוכבים אסטרונומית במדבר לקהל הרחב - לפרטים והרשמה

קורס אסטרונומיה תצפיתית למבוגרים - למועד הקרוב והרשמה

שמי מרץ 2025

החודש במבט על

החודש נישאר עם 2 כוכבי לכת בהירים בשמי הערב: צדק ומאדים. חמה יקפוץ לביקור זריז בשמי הערב, אבל גם ממנו וגם מנוגה ניאלץ להיפרד בזמן שהם עוברים לשמי הבוקר. החודש מגיעה גם תחילת האביב האסטרונומי עם יום השוויון, ויהיו גם ליקוי חמה וגם ליקוי ירח שאת שניהם לא נראה מישראל.

כוכבי הלכת הנראים בעין

כוכבי הלכת המופיעים בשעות הערב

Mercury_in_color_-_Prockter07-edit1.jpg

כוכב הלכת חמה

Venus-real_color.jpg

כוכב הלכת נוגה

800px-Jupiter_and_its_shrunken_Great_Red_Spot.jpg

כוכב הלכת צדק

800px-OSIRIS_Mars_true_color.jpg

כוכב הלכת מאדים

חמה

אחרי שעזב את שמי הבוקר בחודש שעבר, חמה חוזר לשמי הערב שלנו לזמן קצר ויבלה את החודש בתחומי קבוצת הכוכבים דגים. אם יש לכם אופק פנוי לכיוון מערב – חפשו אותו נמוך מעל האופק, במיוחד בסביבות 8 במרץ – אז הוא יגיע למרחק הזוויתי המקסימלי מהשמש (כ-18 מעלות), אירוע שמכונה "אלונגציה מזרחית מירבית". לאחר מכן, הוא יחזור דיי מהר להיות קרוב מידי לשמש, וכבר בסוף החודש יחזור להיות כוכב בוקר. ב-1 במרץ חמה יתקבץ עם הירח הדקיק, וב-12-13 במרץ יופיע באותו הגובה כמו נוגה.

נוגה

החודש אנחנו נפרדים מנוגה בשמי הערב, לאחר כמעט חצי שנה שבה יכולנו לראות אותה זוהרת בשמי המערב אחרי השקיעה. בשבועיים הראשונה של מרץ עוד נוכל לראות אותה בערב, אבל בכל יום היא תופיע יותר נמוך ותשקע יותר מוקדם. ב-23 במרץ נוגה תעבור (בערך) בין כדור הארץ לבין השמש, ולאחר מכן תופיע מחדש בשמי הבוקר, לפני הזריחה. אם יש לכם טלסקופ, משקפת, או אפילו מצלמה עם הרבה זום - אתם חייבים לכוון אותם על נוגה החודש הזה, כי אז תוכלו לראות שהיא נראית ממש כמו סהר קטנטן! השמש מאירה אותה ממאחור, ולכן רוב הצד המוצל שלה פונה אלינו, ואנחנו רואים צורה של סהר.

צדק

צדק יהיה אחת הנקודות הבהירות ביותר בשמיים החודש, והבהירה ביותר אחרי שנוגה שוקעת. בעונה הזאת הוא נמצא בתחומי קבוצת שור, שהיא חלק ממשושה החורף. בעין הוא נראה כמו כוכב מאוד בהיר שאינו מנצנץ, אבל אם תצפו בו בהגדלה קטנה (בעזרת משקפת או מצלמה עם הרבה זום) תוכלו לגלות לידו את ארבעת הירחים הגדולים שלו: איו, אירופה, גנימד וקליסטו. בעזרת הגדלה יותר חזקה (טלסקופ בינוני) תוכלו לראות על צדק עצמו את רצועות העננים הצבעוניות שלו, ובעזרת טלסקופ יותר גדול ניתן יהיה להבחין גם ב"כתם האדום הגדול" – הסערה הענקית שמתחוללת על צדק כבר כמה מאות שנים לפחות.
תופעה נוספת שניתן לראות בעזרת טלסקופ בינוני-גדול היא ליקויי חמה על צדק – כשהירחים הגדולים שלו עוברים בינו לבין השמש, הם מטילים עליו את צילם, ואנחנו יכולים לראות את זה כנקודה שחורה קטנטנה שמטיילת לרוחב כוכב הלכת. הירח איו יטיל את צילו על צדק ב-7, 14, 21, 23, ו-30 במרץ, והירח אירופה יטיל את צילו ב-15, וב-22 במרץ.

מאדים

מאדים עבר את שיא הקרבה שלו לכדור הארץ (בינואר) וכבר מתרחק מאיתנו, וכתוצאה מכך הבהירות שלו יורדת. הוא עדיין נראה יחסית בהיר ואדמדם, אך ככל שיעבור זמן, הוא יחוויר לאט לאט. ב-8 במרץ הירח יבקר בתאומים ליד מאדים, ויתקרב אליו לאורך הלילה.

כוכבי הלכת המופיעים בשעות הבוקר

1280px-Saturn_during_Equinox.jpg

כוכב הלכת שבתאי

שבתאי

החודש שבתאי נמצא מאוד קרוב לשמש כי הוא עובר משמי הערב לשמי הבוקר, ולכן יהיה מאתגר מאוד לראות אותו. זה חבל במיוחד, כי החודש כדור הארץ עובר ממש במישור הטבעות הדקיקות של שבתאי והן יהפכו לבלתי נראות, אבל לא נזכה לראות את זה כי השמש מפריעה... עם זאת, הטבעות של שבתאי ימשיכו להיראות דקיקות במיוחד לאורך השנה, אז בעלי טלסקופים – היאזרו בסבלנות!

מטרות מטאורים

אין מטרות מטאורים המפיקים מעל 10 מטאורים בשעה בחודש זה.

תחנת החלל הבינלאומית

מעברי לוויינים בהירים

את כדור הארץ מקיפים לוויינים רבים, ולפעמים ניתן לראות אותם בשמיים כשהם חולפים מעלינו. מה שמאפשר לראות אותם זה צירוף של שני דברים: האחד – אור השמש שמאיר אותם, והשני – שעה שבה השמיים שלנו חשוכים מספיק, אחרת אין מספיק ניגודיות בין בהירות הלוויין לבהירות ה"רקע" שמאחוריו. לכן, ניתן לראות לוויינים רק כשהם עוברים מעלינו בשעות הערב המוקדמות ובשעות הבוקר, לפני זריחת השמש. שני הלוויינים הכי בהירים שניתן לראות בעין בקלות הם שתי תחנות החלל: הבינלאומית – שהיא ענקית ומאויישת ברציפות מאז שנת 2000, והסינית – שהיא קטנה יותר וחדשה יותר, אבל עדיין בהירה למדיי.


תחנת חלל במעבר "טוב" נראית בעין כמו נקודת אור מאוד בהירה בשמיים – כמו כוכב בהיר שזז ולא מנצנץ. היא חוצה את השמיים מקצה לקצה תוך כמה דקות בודדות, ולפעמים נעלמת כשהיא נכנסת לתוך הצל של כדור הארץ (במעברי ערב), או מופיעה כשהיא יוצאת ממנו (במעברי בוקר). ככל שהמעבר יותר מעלינו, כך התחנה נראית בהירה יותר בשיא המעבר. ניתן לנסות לצפות בה בעזרת הגדלה – של משקפת, טלסקופ, או מצלמה – אבל זה מאוד מאתגר, כי היא זזה כל הזמן וקשה מאוד לעקוב אחריה, במיוחד ככל שההגדלה גבוהה יותר.


קיימים ברשת כלים רבים (אתרים ואפליקציות) שמציעים תחזיות למעברי לוויינים בהירים, ובראשם – האתר הותיק Heavens Above. ניתן להעריך בדיוק רב מתי יהיו מעברים של לוויינים, איזה מסלול הם יעשו בשמיים, ואפילו מה תהיה הבהירות שלהם – אבל, קשה לעשות זאת יותר משבוע מראש, כי מסלולי הלוויינים עצמם משתנים מעט כל הזמן וזה משפיע ישירות על כל שלושת הדברים האלה. לכן, בפרק זה נציין טווחי תאריכים שבהם צפויות תחנות החלל לחלוף מעלינו במעברים בהירים שכדאי לתפוס (בהתאם לתחזיות בסוף החודש הקודם), ולקראת המעברים עצמם נשתדל לפרסם תחזית יותר מדויקת עם פירוט שיעזור לכם לדעת בדיוק למה לצפות ומתי.

מעברי ערב

תחנת החלל הבינלאומית צפויה לחלוף מעלינו במעברים בהירים בין התאריכים 10-13 ו-28-31 במרץ.
תחנת החלל הסינית צפויה לחלוף מעלינו במעברים בהירים בין התאריכים 1-4 במרץ.

מעברי בוקר

תחנת החלל הבינלאומית צפויה לחלוף מעלינו במעברים בהירים בין התאריכים 5-8 במרץ.
תחנת החלל הסינית צפויה לחלוף מעלינו במעברים בהירים בין התאריכים 18-21 ו-30-31 במרץ.

אירועים שמיימיים נבחרים בחודש מרץ 2025

1/03 סהר הירח הדקיק מעל כוכב הלכת חמה, בשמי הערב (נמוך מעל האופק)
5/03 הירח ליד צביר הכוכבים פליאדות בקבוצת שור (שעות הערב, יתרחקו לאורך הלילה)
6/03 🌓 הירח ברבע ראשון ליד כוכב הלכת צדק בשעות הערב (יתרחקו לאורך הלילה)
8/03 כוכב הלכת חמה באלונגציה מזרחית מירבית (18 מעלות מהשמש, שמי הערב)
8/03 הירח בהתקבצות עם מאדים בתאומים בשמי הערב (יתקרבו לאורך הבוקר, וישקעו ביחד בסביבות 3 לפנות בוקר ב-9 במרץ)
11-12/03 כוכבי הלכת חמה ונוגה נראים זה לצד זה, בשמי הערב (נמוך מעל האופק)
12/03 הירח ליד הכוכב רגולוס, אלפא (α) בקבוצת אריה (שמי הבוקר)
14/03 🌕 מילוא הירח + ליקוי ירח מלא, לא יראה מישראל בכלל
16/03 הירח ליד ספיקה, אלפא (α) בקבוצת בתולה (יזרחו צמודים, ויתרחקו לאורך הלילה)
20/03 הירח מסתיר את פאי עקרב – כוכב בבהירות 3 מקבוצת עקרב (שמי הבוקר)
20/03 יום שוויון האביב מגיע בשעה 11:01 (שעון ישראל) – תחילת האביב האסטרונומי. השמש חוצה את קו המשווה, כך ששני חצאי כדור הארץ (הצפוני והדרומי) מוארים במידה שווה.
20/03 הירח ליד אנטארס, אלפא (α) בעקרב (שעות הערב, יתרחקו לאורך הלילה)
22/03 🌗 ירח ברבע אחרון
28/03 מעבר לשעון קיץ בישראל. יש להזיז את השעון מ-2:00 ל-3:00 בלילה
29/03 🌑 מולד הירח + ליקוי חמה חלקי, לא יראה מישראל בכלל


מקורות:
כוכבי לכת הנראים בעונה, תנועת הירח: https://stellarium.org
מופעי ירח ואירועים מיוחדים: https://www.timeanddate.com
מעברי לוויינים: https://heavens-above.com
מטרות מטאורים: https://www.imo.net

נכתב ע"י אלה שרתיאל ואלה רץ

bottom of page